Bir Startup ya da KOBİ olarak yeni bir Web sitesi yayıma alma ya da var olan sitenizi güncelleme aşamasındayken hangi temel SEO kriterlerini dikkate almanız gerektiğini tam olarak bilmiyor olabilirsiniz.Web ajansınız, sitenizin SEO uyumlu olacağını söylese dahi, Web sitenizin hem kullanıcı dostu hem de arama motoru dostu olmasını sağlamak için 5 temel SEO maddesini yerine getirdiğinden emin olmanızı tavsiye ederiz.
1: Web Siteniz Esnek (Responsive) Olmalı
Küçük işletmeler için potansiyeli karşılayan ve potansiyelin üzerine çıkan Web trafiği çok önemlidir.Çünkü mobil İnternet kullanan müşterilerin %50’si yaptıkları organik arama sonucunda yakın çevrelerinde bulunan mağazaları ziyaret etmektedir.Yapılan araştırmalar gösteriyor ki,söz konusu %50’lik ziyaretin %78’si satın almayla sonuçlanıyor.
Eğer mobil İnternet kullanıcılarının mağazanızı ziyaret etmesini ve satın alma oranlarını desteklemek istiyorsanız,Web sitenizin her platforma uyumlu şekilde çalışmasını sağlamanız gerekir.Mobil SEO Rehberimizde de bahsettiğimiz gibi, üç farklı tasarım seçeneğiniz var:
- Esnek Tasarım (Responsive)
- Dinamik Tasarım (Dynamic)
- Ayrıştırılmış Tasarım (Separate)
Her seçenek farklı bir avantaja ve dezavantaja sahip olmakla beraber,mobil kullanıcılar için en doğru tercihin esnek tasarım olacağını söyleyebiliriz. Mobil kullanıcı dostu bir seçenek olan esnek tasarım, Web sitenizin masaüstü kullanıcılarına sunduğu kullanıcı deneyimini aynı şekilde sunabilir ve kullanıcıların hareketlerini kısıtlamaz.Böylece hem masaüstünde,hem tablette hem de akıllı telefonlarda sonuç odaklı bir Web sitesi tasarımına sahip olabilirsiniz.
Esnek tasarımla farklı çözünürlükler için farklı sayfalar oluşturmak zorunda kalmazsınız,ek bir sayfa düzeni ile birçok ekran çözünürlüğüne aynı hizmeti verebilirsiniz.Esnek tasarım böyle bir imkan tanıyor olsa da tasarım aşamasında sayfalarınızı test etmeyi unutmayın.
Özellikle küçük işletmeler için harika bir içerik yönetim sistemi seçimi olan WordPress, esnek tasarıma sahip yüzlerce Tema ile ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir özellikler bütünü olarak değerlendirilebilir.Google’dan Matt Cutts’ın da desteklediği ve “Harika bir seçim” olarak nitelendirdiği WordPress, Arama Motoru Optimizasyonu açısından da birçok faydalı özelliğe sahip.Sadece SEO açısından değil,sitenize ücretsiz ve ücretli olarak ekleyebileceğiniz birçok ek özelliğe sahip olan WordPress’e göz atmanızı tavsiye ederiz.
Yukarıda Matt Cutts’ın 2009 yılında San Fransisco’da düzenlenen WordCamp Konferansındaki konuşmasından bir bölümü görmektesiniz.
2: İşinizin Önemli Kısımları Yazılı İçerikle Ön Plana Çıkmalı
Arama motorları Web sitelerini tararken yazılı içeriği baz aldığı için herkes “içerik yönetimi” konusunda bu kadar çok konuşmaktadır.
Hedefiniz her sayfanız için ayrı,kaliteli,özgün,güncel ve doyurucu içerik üretmek olmalıdır.Hakkında çok fazla şey söylenmeyecek bir ürününüz / hizmetiniz olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bizce öyle bir ürün / hizmet yoktur; daha doğrusu hakkında çok fazla şey söylenmeyecek bir ürün / hizmet yoktur. Ürün ve hizmetiniz hakkında verilebilecek her bilgiyi, her detayı atlamadan belirlemeniz ve kullanıcıya iletmeniz çok önemlidir.Herhangi bir ürün / hizmet satışı yapmıyor olsanız bile, ürettiğiniz içeriğin kullanıcıyı çekecek nitelikte olması organik trafik düzeyini doğrudan etkileyecektir.
Ayrıca yazılı olarak belirlemeniz gereken temel SEO öğelerini de unutmamalısınız.En az 30, en fazla 55 karakterden oluşan bir Sayfa başlığı (Title), en az 75, en fazla 150 karakterden oluşan Sayfa Açıklaması (Meta Description), H1, H2, H3 olarak tanımlayabileceğimiz başlık etiketleri, sadece okunabilir URL’ler, sayfanın açılma hızını etkilemeyecek çözünürlük ve boyutta görseller belirlemeniz faydalı olacaktır.Söz konusu öğeleri her sayfa için ayrı ayrı olacak şekilde belirlemeniz, “yinelenen içerik” problemini sitenizden uzak tutacaktır.
Ayrıca işletmenizin iletişim bilgilerini açıkça belirtmeniz,satın alma yollarını net bir şekilde ifade etmeniz,kullanıcının satın alma eğilimini sekteye uğratmayacaktır.İşletmenizin güvenirliğini göstereceğiniz temel öğeleri de sitenizde bulundurmanız faydalı olacaktır. Bu konuda aklınıza gelebilecek her öğe, o konu hakkında içerik üretmenizi sağlayabilir.İçeriğinizi paylaşılabilir duruma getirmek için de sayfalarınızın görünür kısımlarına kullanıcıyı çok fazla rahatsız etmeyecek Sosyal Medya paylaşım butonları ekleyebilirsiniz.
3: Görseller ve Medya Öğeleri Mutlaka Optimize Edilmeli
Görselleriniz görünürlüğü artırmak için muhakkak optimize edilmeliler.Ayrıca ürün ve hizmetleriniz için açıklayıcı nitelik taşıyan görseller,hem kullanıcı hem de arama motoru dostu olmalıdır. Görseller için SEO Rehberi yazımızda detaylıca bahsettiğimiz görsel optimizasyonu site hızı ve kullanıcı deneyimi açısından son derece önemli bir konu olduğu için atlanmaması gerekiyor.
Görseller dışında kullanmak istediğiniz zengin medya öğeleri için de aynı yolları izlemeniz,site trafiğinizi olumlu etkileyecektir.Resim,fotoğraf veya grafik dışında video, ses ve sunum dosyaları kullanmak istiyorsanız,bu öğeleri harici bir servis aracılığıyla sitenizde yayınlamanız en doğrusu olacaktır.Videolar için Youtube veya Vimeo, ses dosyaları için Soundcloud, sunum dosyaları için Slideshare gibi alternatifleri düşünebilirsiniz.Bu sitelere yükleyeceğiniz video, ses ve sunum dosyalarının yerleştirme (embed) kodunu kullanarak herhangi bir alan ve hız kaybı yaşamadan yayın yapmaya devam edebilirsiniz.
4: Navigasyon Yapısı Geliştirilmeli
Sitenizde yer alan navigasyon öğesi ve içerdiği linkler için Google Web Yöneticisi Yönergeleri şöyle bir tavsiyede bulunmaktadır:
“Net bir hiyerarşiye ve metin bağlantılarına sahip bir site oluşturun. Her sayfaya en az bir statik metin bağlantısından ulaşılabilmelidir.”
Bir sayfanın en az bir statik metin bağlantısıyla ulaşılabilir olması,o sayfanın takip edilebilirliğini mümkün kılmaktadır.Herhangi bir statik metin bağlantısına sahip olmayan bir sayfa, başıboş sayılır.Bu durum kullanıcının site içerisinde o sayfaya ulaşamaması anlamına gelmektedir. Ana Navigasyon ve Alt Navigasyon öğelerinizi dağınık olmayacak şekilde, sitenizdeki her kategoriye, her alt sayfaya ve önemli açılış sayfalarına erişilebilecek şekilde düzenlemenizi tavsiye ederiz.
Yukarıdaki örnekte görebileceğiniz gibi,bir sitede yer alan her sayfa birbiriyle bağlantılıdır.Herhangi bir öğeyle bağlantısı olmayan bir sayfa, ancak arama motorunda doğru arama terimi kullanılırsa (eğer online reklam vermediyseniz) erişilebilir durumdadır. Bunun dışında site içerisinde kullanıcının o sayfaya erişmesi -doğrudan adresini bilmiyorsa- mümkün değildir.
Sadece sayfanızın üst kısmında bir Ana Navigasyon öğesi oluşturmakla kalmayıp, sayfanın en altında yazı bazlı bir navigasyon alanı oluşturmanız da büyük fayda sağlayacaktır.Hem kullanıcıları hem de Arama motoru robotlarını hedefleyen bu öğe,site içi gezinmeyi ve taramayı mümkün hale getirecektir.
5: Yönlendirmeleri de Unutmamalı
Eğer mevcut bir sitenin yeni versiyonu hazırlanıyorsa, dikkat edilmesi gereken ilk nokta yönlendirmelerdir. Eğer tasarım değişikliği sırasında URL tipi de değişecekse,tüm eski sayfaların yeni sayfalara “301 Kalıcı Yönlendirme” koduyla yönlendirilmesi büyük fayda sağlamaktadır. Yeni tasarımla birlikte artık kullanmayacağınız sayfalarınız varsa, bunları ilgili olabilecek yeni sayfalara yönlendirmeniz, eğer ilgili olabilecek bir sayfa yoksa özgün bir “404 Bulunamadı” sayfası oluşturmanız faydalı olacaktır.Bu tür sayfaları ana sayfaya yönlendirmekten kaçınmanızı tavsiye ederiz.Kullanıcı başka bir kaynak aracılığıyla tıklayarak sayfanıza geldiğinde ana sayfayla karşılaştığında,görmeyi beklediği içeriği bulmak için herhangi bir aktivitede bulunmadan sitenizden çıkabilir.İlgili bir sayfaya yönlendirme veya özgün bir “404 Bulunamadı” sayfası oluşturmak kullanıcıya daha net bir fikir verecektir.
WordPress kullanıcısıysanız, yönlendirmeleri kolaylıkla yapabileceğiniz “Eggplant 301 Redirects” veya ”Quick Page/Post Redirect” eklentilerini; özgün 404 sayfaları oluşturabilmek için “404 Page“, “404 Page by SeedProd” veya “Custom 404 Pro” eklentilerini kullanabilirsiniz.
WordPress SEO Teknikleri yazımızda daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Son Bakış
Küçük işletmeler için yoğun SEO çalışmalarına bütçe ayırmak biraz sıkıntılı olabilir.Sadece SEO değil, dijital reklamcılık ve kampanya giderleri de küçük işletmelerin kaldırmakta zorlanabileceği düzeyde olabilir.Bu açıdan hem işinizi kolaylaştıracak hem de sizi doğru hedeflere götürerek potansiyel müşterinizle buluşma şansınızı artıracak teknikleri kullanmaktan çekinmeyin.
Gördüğünüz gibi, Arama Motoru Optimizasyonu sadece kullanıcılara ya da sadece arama motorlarına yönelik değil, her ikisini birden önemseyen bir yöntemler bütünüdür. Bir Web sitesini iyi yapan şey, bütün olarak her özelliğiyle işlevsel olmasıdır,bu hedefi gerçekleştirmek için yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri kullanarak sağlıklı bir temel atmış olacaksınız.