Net Hareket Tam Hizmet Ajansı

searchmetrics-Google-mobil-sıralama-kriterleri-(1)

2015 yılının sonuna gelirken, 2016 mobil İnternetin durumu ne olacak? Konu özellikle mobil İnternet olunca almamız gereken cevap sayısı oldukça çok. SearchMetrics, sorulara olduğunca fazla cevap vermeye çalışarak bu analizi yayınlamış.

İnceleyeceğimiz unsurlar aşağıdaki sorulara yanıt bulmaya çalışacak:

  1. Google Mobil Uyumluluk güncellemesi sonrası hangi kriterler Mobil İnternet için büyük önem taşıyor?
  2. Bu kriterler Mobilde ve Masaüstünde nasıl farklılıklar gösteriyor?
  3. Bu kriterlerle iyi bir giriş sayfası üretmek arasındaki bağlantılar nelerdir?

Bu soruları cevaplayarak Mobil İnternet sitesi projesinde belirginleştirilmiş bir strateji oluşturmak mümkün olabilir.

Mobil Arama – Google Güncellemeleri ve Trafiğin Gelişimi

Bildiğiniz gibi mobil kullanımı son yıllarda hızlı bir şekilde artış gösterdi ve hatta bilgisayar kullanımını geçmeye başladı.Kullanıcıların büyük bir kısmı hem akıllı telefon hem de bilgisayar kullandığı için her zaman İnternete erişebilecek biçimde yaşıyor.Hal böyle olunca Mobil cihazların İnternete erişimini daha kolay hale getirmek, Mobil Web sitelerini daha kullanışlı hale getirmek şart oldu.Teknik olarak bakacak olursak artık Mobil cihazlar İnternete çok daha hızlı erişebilir durumda; ister evde olalım isterse dışarıda, Wi-fi, 3G, 4G gibi teknolojilerle İnternete yüksek hızlarla erişim sağlayabiliyoruz. İnternete bağlandığımızda iletişim,sosyal medya, oyun gibi uygulamalarla vakit geçirmenin haricinde internette arama yapıp Web sitelerine giriyoruz.Mobil Uygulamalar kendine has kurallara ve daha geniş imkanlara sahip olduğu için o alana hiç girmeyip, Mobil Web sitelerini inceleyeceğiz.

StatCounter‘ın ölçümlerine göre, 2012 – 2015 yılları arasında, Amerika Birleşik Devletleri’nde İnternete mobil cihaz ve bilgisayar kullanarak erişenler arasındaki fark kapanmak üzere:

StatCounter-comparison-US-monthly-201212-201512

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de durum biraz daha net görünüyor:

StatCounter-comparison-CN-monthly-201212-2015121

 

Peki Türkiye’de durum ne? Aşağıda aynı ölçüm değerlerinin Türkiye’deki durumunu görüyoruz ve Mobil İnternet kullanımının ülkemizde ne kadar hızlı büyüdüğünü anlayabiliyoruz:

t

Bilgisayar ile İnternete giriş oranı: %51,04 Mobil cihazlarla İnternete giriş oranı: %45,05 , kalan kısım ise Tabletlerle İnternete giriş oranını gösteriyor. Türkiye’de özellikle Android ve Apple iOS işletim sistemine sahip olan cihazların revaçta olduğunu, işletim sistemi olarak Android’in daha çok kullanıldığını,cihaz marka model bazında Apple iPhone’un en çok kullanılan cihaz olduğunu söyleyebiliriz. Basitçe ele aldığımız bu bilgiler sonrasında, bir mobil web sitesinin iOS ve Android işletim sistemine sahip mobil cihazlarla uyumlu olması çok büyük bir gereksinim olarak karşımıza çıkıyor.

Yukarıdaki verilerle aşağıdaki mini takvimi karşılaştırdığımızda, Google’ın geleceği gördüğünü söyleyebiliriz. 2013 yılına kadar birçok ülkede yavaş yavaş artan mobil İnternet kullanımı, 2014 yılında büyük bir hız kazanarak bilgisayarlarla aynı seviyeye ulaştı.Ancak Google’ın bu artışı tahmin edebilecek yegane şirket olduğunu da söylemek gerek, dünyada bu kadar çok bilgiyi bir arada bulunduran başka bir şirket yoktur herhalde.

Google-mobil-uyumluluk-guncelleme-gecmisi

Mobil Uyumluluk

Tanımlama:

Sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun ve sitenizin ziyaretçilerine rahatlık sunun. En büyük probleminiz, mobil kullanıcıların küçük ekrana sahip olmaları, mouse kullanamıyor olmaları ve nispeten düşük performanslı cihazlar kullanıyor olmalarıdır.

Google’a göre aşağıdaki 7 unsur mobil uyumluluk konusunda en sık yapılan hatalardan:

  • JavaScript, CSS ve Görsel dosyalarının engellenmesi
  • Oynatılamayan içerik
  • Hatalı yönlendirmeler
  • Mobile özel 404 sayfaları
  • Geçiş reklamları
  • Alakasız çarpraz bağlantılar
  • Yavaş mobil sayfalar

Google’ın yaptığı bu değerlendirmenin sadece site ana sayfası bazında değil, URL bazında yapılması gerektiğini atlamayın.Sitenizin sadece ana sayfasını mobil uyumlu hale getirmeniz yeterli değil,sayfa bazında mobil uyumluluk kriterlerine uymanız gerekmekte.

Kurulum

Web sitenizin Mobil uyumluluk kriterlerini karşılaması için seçebileceğiniz 3 farklı yapılandırma tekniği var:

YapılandırmaURL adresim aynı kalır mı?HTML adresim aynı kalır mı?
Duyarlı TasarımEvetEvet
Dinamik TasarımEvetHayır
Ayrıştırılmış TasarımHayırHayır

Şüphesiz 2015 yılının en çok beklenen algoritma güncellemesi Google Mobil Uyumluluk güncellemesiydi.Güncelleme web sitelerinin mobil cihazlarda düzgün ve işlevsel görüntülenmesini hedefleyen düzenlemeleri içeriyordu ve bu düzenlemeleri yapmayan web sitelerinin arka plana atılması amaçlanmıştı.Güncelleme etkisini hemen göstermese de, üzerinden geçen 8 aylık döneme baktığımızda birçok web sitesinin olumlu veya olumsuz etkilendiğini görebiliyoruz. Aşağıda, en çok görünürlük kaybı yaşayan ilk 15 siteyi görebilirsiniz:

AdresMobil görünürlükKayıpTrafik kaybının Masaüstüne oranı
reddit.com                     874.108-27%-36%
nbcsports.com                     139.213-28%-40%
songlyrics.com                     111.042-26%-47%
youngmoney.com                       10.602-76%-77%
fool.com                       78.599-27%-49%
isitdownrightnow.com                       83.067-25%-49%
tested.com                         3.243-89%-18%
sidereel.com                       88.851-22%-44%
census.gov                       71.234-23%-53%
onlinecreditcenter2.com                       33.026-38%-39%
odir.us                       75.586-21%-15%
boxofficemojo.com                       39.951-33%-64%
schoolloop.com                       50.046-27%-50%
interviewmagazine.com                       42.280-31%-32%
locatetv.com                       65.460-21%-53%

Kaynak: SearchMetrics Suite

Mobil uyumluluk kriterlerini zamanında karşılamayan web siteleri görünürlük ve organik trafik kaybı yaşarken,olacakları öngörüp gerekli çalışmaları yerine getiren Web siteleri organik trafiklerini korumayı başarmakla kalmadı, aynı zamanda mobil trafiklerini arttırabildiler.Aşağıda güncellemeden sonra mobil ve organik trafik ve görünürlükte büyük kazançlar yaşayan ilk 15 web sitesini görebilirsiniz:

AdresMobil görünürlükKazanımTrafik Kazancının Masaüstüne oranı
tvtropes.org                     290.528420%23%
foreignaffairs.com                     153.528771%37%
gq.com                     178.36467%19%
w3snoop.com                     104.57391%108%
knowyourmeme.com                     153.15432%13%
bandcamp.com                     272.30213%12%
fbschedules.com                     133.75431%11%
washingtontimes.com                     173.35421%12%
ipaddress.com                       89.83051%71%
imgur.com                     118.30732%24%
free-tv-video-online.info                       71.97265%38%
quora.com                     251.74613%28%
lyricsmania.com                     229.22114%12%
foreignpolicy.com                       56.58383%18%
wtvr.com                       43.562124%67%

Kaynak: SearchMetrics Suite

2014 ve 2015 yılı içerisindeki ölçümlerle, Web sitelerinin %3’ü mobil uyumluluk kazandığını söyleyebiliriz.

En İyi Görünürlüğe Sahip 100 Mobil Site

Güncellemeden önce, İnternetteki görünürlüğü bakımından ilk 100’e giren web sitelerinin sadece %80’i mobil uyumluydu.Güncellemeden sadece 4 ay sonra bu rakam %90’a çıktı ve ilk 100’de yer alan Web sitelerinin mobil kullanıcılara daha iyi hizmet vermek hedefleri oldu:

ilk-100-sitede-mobil-uyumluluk

Mobil Uyumluluk Güncellemesinin Etkileri

Aşağıda SearchMetrics Suite ile incelediğimiz birkaç web sitesinin mobil uyumluluğa nasıl tepki verdiğini ve trafik değişimini görebilirsiniz:

dict-cc-mobi-ve-masaustu

Online bir sözlük olan Dict, mobil kullanıcıların ihtiyaçlarını anında karşılayabilecek durumdayken, mobil uyumluluk kriterlerini reddediyor ve yükselen masaüstü trafiğine rağmen mobilde düşük performans sergiliyor.

Bir başka örneğimiz, Reddit. Mobil uyumluluk güncellemesinden sonra büyük düzeyde trafik kaybı yaşayan Reddit, mobil sitesini ayrıştırarak m.reddit.com adresini devreye alıyor ve trafik kaybındaki sürekliliği engellemeyi başarıyor.

reddit-mobil-ve-masaustu

Daha önce “Mobil İnternet Stratejisi Oluşturmak Neden Önemli?” başlıklı yazımızda incelediğimiz gibi,Last.Fm bu örnekler arasına giriyor ve Web sitesini mobil uyumlu hale getirene kadar trafik kaybı yaşıyor:

Lastfm-mobil-performans

Gördüğünüz gibi, genel olarak çok hızlı etki etmediğini düşündüğümüz Mobil Uyumluluk güncellemesi, yüksek trafik alan Web sitelerini anında etkilemiş durumda.

Mobil Aramanın Diğer Yönleri

Yazımızın son bölümünde inceleyeceğimiz bir diğer konu ise, bilgisayar ve mobil cihazlar arasındaki arama terimi dağılımı.Genel olarak şunu söyleyebiliriz; bilgisayar başındayken yapılan aramalarla mobil cihazlarda yapılan aramalar arasında belirli farklar mevcut. Hem bilgisayar hem de mobil cihaz kullanıcılarının her iki platformda yaptıkları aramalar birbirinden tamamen farklı ve bu farkı anlayarak Web sitemizi ve Mobil sitemizi birbirinden ayırmamız gerekiyor.

searchmetrics-device-distribution

Örnek olarak yukarıda sıralanan arama terimlerinin daha çok mobil cihazlarda kullanıldığını görüyoruz. Ayakkabı çeşitleriyle ilgili yapılan bu aramalarda kullanıcılar iki önemli ifadeyi görmek istiyor; “fiyat” ve “satın al”.

Bir takım markalar Web sitelerindeki ürünlerin fiyatlarını göstermek konusunda cimri davranıyor olabilirler, ancak markanın mağazasına gittiğinizde fiyatları görebiliyorsunuz ya da telefon açıp sorduğunuzda fiyat alabiliyorsunuz.Artık kullanıcıların bir çoğu mağazaya gitmeyi ya da telefon açmayı tercih etmiyor, İnternet üzerinden sipariş verip ürüne sahip olmayı tercih ediyorlar.Bu yüzden ürünlerin fiyatlarını Web sitenizde göstermenizi tavsiye ediyoruz.

Kullanıcılar mağazaya gitmeyi ya da telefon açmayı tercih etmiyorlarsa, satın alma süreci nasıl gerçekleşiyor? Günümüzde yüksek güvenliğe sahip ve kolay satın alma yöntemleri mevcut, kullanıcılar “satın al” butonuna tıkladığında süreç başlamış oluyor. Buraya kadar kullanıcılarınızın size nasıl ulaştığını, açılış sayfanıza geldiklerinde nasıl davrandıklarını, satın alma sürecinin nasıl gerçekleştiğini anlamanız büyük önem arz ediyor.Özellikle mobil cihaz kullanıcılarının davranışlarını analiz etmek ve elde ettiğini sonuçlar doğrultusunda mobil açılış sayfalarınızı optimize etmek, satın alma sürecinin sekteye uğramaması için hayati önem taşıyor. Web sitelerimizi üzerine kurduğumuz o çok önemli kavrama dikkatlice bakın: “dönüşüm“. Kullanıcı davranışlarını anlamadan ve Web sitenizdeki problemleri gidermeden bir ziyareti satın almaya dönüştürmek gerçekten çok zor olabilir.

Yukarıda “fiyat” ve “satın al” ifadelerinden bahsettik, ifadelere birkaç tane daha ekleyelim; “en yakın mağaza”, “mağaza çalışma saatleri”, “kampanya”, “sezon indirimi”, “yılbaşı hediye paketi” gibi uzayıp gidebilir. Özellikle “en yakın mağaza” ve “mağaza çalışma saatleri” arama terimleri; kullanıcının lokal arama yaptığını ve bulunduğu lokasyona en yakın mağazayı tespit edip eğer açıksa oraya gitmeyi düşündüğünü gösteriyor.Bu durumda, eğer lokal arama sonuçlarında bu bilgileri kullanıcıya gösteremiyorsanız, bir arama aktivitesini satışa dönüştürme fırsatını kaçıracağınızı söyleyebiliriz.

Kullanıcıları anlamaya çalışırken sıraladığımız arama terimlerini çoğaltarak kullanabilirsiniz. Örneğin “mağaza çalışma saatleri” yerine “mağaza kaça kadar açık” sorusuna cevap verebilirsiniz. Veya “yılbaşı hediye paketi” gibi dönemlik arama terimlerini diğer dönemlerde de kullanabilirsiniz. Buna benzer, kullanıcıyı Web sitenize ya da mağazanıza çekebileceğiniz çok sayıda farklı arama terimi ve eylem çağrısı bulup kullanabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.