Net Hareket Tam Hizmet Ajansı

Google’a Nasıl Reklam Verilir? [Reklam Verme Rehberi] Google Ads, Google’da ve Google’ın diğer partner sitelerinde ve uygulamalarında Google’ın reklamcılık hizmetinden yararlanarak potansiyel müşterilerinize ulaşmanızı sağlayan platformun yeni adıdır. Bu hizmetler, işletmelerin Google aramalarına yanıt arayan, YouTube’da video izleyen, Google Haritalar’da yeni yerler keşfeden, Google Play’de uygulamaları inceleyen, bloglarda veya haber sitelerinde ilgilerini çeken içeriğe göz atan ve daha pek çok konuda milyarlarca çevrimiçi kişiyle bağlantı kurmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Daha önce Adwords olarak bilinen Google Ads, 2018’de yenilenen imajıyla tüm reklamverenlere hizmet etmeye devam ediyor.

Google Ads’te reklam vererek potansiyel müşterilerinizin aramalarında karşılarına çıkmak mı istiyorsunuz? Bu rehberi okuduktan sonra kafanızda soru işareti kalmayacak!

Temel Terimler

Anahtar Kelimeler: İnsanların Google’a yazdıkları ve reklamların arama sonuçlarında görünmesini tetikleyen kelimeler veya kelime öbekleridir. İlk reklam kampanyanızı oluştururken, potansiyel müşterilerinizin sunduğunuz şeyleri ararken kullanabileceklerini düşündüğünüz bir anahtar kelime listesi seçmeniz gerekecek.

Teklif: Bu, birisi reklamınızı tıkladığında ödemek istediğiniz maksimum tutardır. Yani reklamlar için teklif vererek Google’ın arama sonuçlarında çıkmayı hedeflersiniz.

Kalite Puanı: Bu metrik, anahtar kelimelerinizin reklamınızla ve açılış sayfanızla (reklamınızı tıklayanların yönlendirileceği sayfanız) ne kadar alakalı olduğunu söyler. İyi bir Kalite Puanı, teklif maliyetlerinizi düşürebilir ve arama sonuçlarındaki reklam sıralamanızı iyileştirebilir.

Reklam Sıralaması: Reklamınızın Google’da görünmesi için tetiklendiğinde, nerede görüneceğini belirlemeye yardımcı olur. Sıralamanız, teklifiniz, Kalite Puanınız ve diğer faktörler kullanılarak belirlenir.

TBM (tıklama başına maliyet): Birisi reklamınızı tıkladığında ödediğiniz gerçek tutardır. (Her tıklama için teklif fiyatınızın tamamını ödemeniz gerekmez.)

Dönüşüm: Reklamınızı tıklayan bir kişi, önemli olarak belirlediğiniz başka bir işlemi yapmaya devam ettiğinde (satın alma, bültene kaydolma veya sizi arama gibi) bir dönüşüm gerçekleşir.

Hesap Düzeni Oluşturmak

Önce bir Google Ads hesabının sıfırdan nasıl oluşturulacağı ile başlayalım! Google Ads son yıllardaki güncellemeleriyle profesyonel olmayan hesap kullanıcılarının işini kolaylaştırdı ve herkese uzman gibi davranmayı bırakarak Akıllı Mod ile kolay kurulum özelliği getirdi. Şu an kurulum aşamasında iki yol: Akıllı Mod ve Uzman Modu olarak sunuluyor, varsayılan olduğu için otomatik olarak başlayacağınız kısım Akıllı Mod oluyor. Bu modda ilk kampanyanızı da hesabınızla birlikte kolayca kurabiliyorsunuz. Aşağıdaki 10 adımlı kurulum anlatımımızdan faydalanarak siz de hemen başlayabilirsiniz!

GÖRSELLER

Hesabınızı en başından eksiksiz kurmak için ne yapmanız gerekiyor? Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi kategorilere ayırarak ve hesap yapınızı bunlara göre kurgulayarak başlayın. Halihazırda yayında olan web sitenizde zaten kullandığınız yapıyı direkt hesap kurgusunun ana çatısı olarak almak iyi olabilir.

Google Ads hesabındaki kurulumlarla başlayalım! Her Google Ads hesabında iki düzeyde yapılanma vardır: kampanyalar (üst düzey) ve reklam grupları (alt düzey; her kampanyada birden çok reklam grubunuz olabilir). Kampanyaları işletmenizdeki daha büyük kategorileri temsil ettiğini ve reklam gruplarının daha küçük, daha spesifik ürün veya hizmet gruplarını temsil ettiğini düşünün. Örneğin, spor giyim üzerine bir siteniz varsa, şu kampanyaları ve reklam gruplarını oluşturabilirsiniz:

Kampanya 1: Spor Giyim

  • Reklam Grubu 1: Eşofman Takımı
  • Reklam Grubu 2: Tişört
  • Reklam Grubu 3: Koşu Taytı

Kampanya 2: Spor Ayakkabı

  • Reklam Grubu 1: Yürüyüş Ayakkabısı
  • Reklam Grubu 2: Spor Ayakkabısı
  • Reklam Grubu 3: Tenis Ayakkabısı

Ürünleriniz için ayrı kampanyalar, reklam grupları, reklamlar ve anahtar kelime listeleri oluşturmak, reklamlarınızın alakalı kalmasına yardımcı olarak, örneğin “parlak tayt” arayan birinin, reklamınızı yanlışlıkla “termal koşu taytı” sanarak sitenize alakasız trafik akmamasını sağlar. Kullanıcıların ihtiyaç duydukları şeye sahip değilseniz onlara teklif verip sitenize getirirseniz hem satışa dönüşmeyecektir hem de potansiyel müşterilerinize harcayabileceğiniz bütçeyi yanlış yere aktarmış olursunuz.

Reklamlarınız ne kadar odaklı ve spesifik olursa, tam olarak sunduğunuz ürün veya hizmetlerle ilgilenen kişilere o kadar çok ulaşabilirsiniz.

Kampanya Türlerinden Birini Seçmek

Hedeflerinize, stratejinize ve elinizdeki ürün/hizmete bağlı olarak bir kampanya türü seçerek ilerlemeniz gerekecek. En sık kullanılan üç kampanya türünden biriyle başlayabilirsiniz!

Arama kampanyaları, sunduğunuz ürün ve hizmetleri Google’da arayan kullanıcılara ulaşmanıza olanak tanıyan, arama sonuçlarında yer alan metin reklamlardır. Reklamlarınızı, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi aktif olarak arayan kişilere gösterebildiğinizden, satışları, olası satışları veya web sitenize trafik çekmek için harikadır. E-ticaret siteleri için mutlaka kurulması gereken en temel kampanya türüdür.

Görüntülü reklam kampanyaları, milyonlarca Google partneri web sitesinde, uygulamada ve YouTube gibi Google’a ait diğer sitelerde gezinen potansiyel müşterilerinize ulaşmanızı sağlar. Görüntülü reklam kampanyaları, erişiminizi genişletmenin ve dikkat çekici görseller aracılığıyla akılda kalmanın harika bir yoludur.

Video kampanyaları, YouTube’da ve diğer web sitelerinde video reklamlar göstermenize olanak tanır. Video reklamları, markanızın genel bilinirliğini artırmanıza yardımcı olabilir.

Alışveriş kampanyaları, yalnızca metin olarak görünen reklamın aksine, kullanıcılara ürününüzün bir fotoğrafının yanı sıra bir başlık, fiyat, mağaza adı ve daha fazlasını gösterir. Bu reklamlar, kullanıcılara, reklamı tıklamadan önce sattığınız ürün hakkında kapsamlı bir fikir verir ve bu da size daha nitelikli potansiyel müşteriler sağlar.

Bütçenizi Belirlemek

Google Ads ile ne kadar harcama yapacağınızı iki farklı ayar kullanarak kontrol edersiniz: günlük bütçeniz ve teklifleriniz.

Bütçeniz, her bir kampanya için günlük olarak harcamak istediğiniz tutardır. Teklifiniz, birisi hedeflediğiniz anahtar kelimeyi arar ve ardından reklamınızı tıklarsa, o kelime için harcamak istediğiniz tutardır.

İlk başladığınızda, hangisinin işletmeniz için en iyi olduğuna karar verene kadar genel bütçenizi (yani tüm hesabınız için ödemek istediğiniz tutarı) kampanyalarınız arasında eşit olarak dağıtmak iyi bir fikir olabilir. Ancak genel olarak, işletme hedeflerinize göre farklı kampanya bütçeleri ve teklif tutarları belirlemelisiniz. Örneğin, bir ay içinde alışveriş yapanları o ay özellikle indirimle olan ürünlerinize çekmek istiyorsanız, o kampanya için daha yüksek bir bütçe belirlemeyi ve daha az önemli olan başka bir kampanya için bütçeyi düşürmeyi deneyebilirsiniz. Bütçenizi ve tekliflerinizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz, böylece bir şey yolunda gitmiyorsa ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde ayar yapabilirsiniz. Bu esneklik Google Ads’in sunduğu en güzel imkanlardan biri!

Anahtar Kelimelerinizi Seçmek

Anahtar kelimeleri seçerken amaç, potansiyel müşterilerinizin, sunduğunuz ürün için çevrimiçi ararken arayacağını düşündüğünüz terimleri seçmektir. Ayrıca, anahtar kelimeler tetikledikleri reklamla ve insanların o reklamı tıkladıklarında ulaşacakları açılış sayfasıyla mümkün olduğunca alakalı olmalıdır. Yani doğru reklam grubunda tetiklenme ve doğru nihai URL’e varmak önemlidir!

Google Ads, başlamanıza yardımcı olmak için, kampanyalarınız için örnek bir anahtar kelime listesi oluşturabilen Anahtar Kelime Planlayıcı adlı ücretsiz bir araçla birlikte gelir. (Öneri listesini gözden geçirmeli ve yalnızca sizin için anlamlı olanları kullanmalısınız.) Anahtar Kelime Planlayıcı, reklamınızın arama sonuçlarında görünmesi için belirli bir anahtar kelime için ne kadar teklif vereceğinizi tahmin etmenize ve yaklaşık aranma hacmini anlamanıza yardımcı da olacaktır. Genel olarak, bir anahtar kelime ne kadar rekabetçi olursa, teklif vermenin maliyeti o kadar artar. İlk başladığınızda, rekabet gücü yüksek anahtar kelimelerden kaçınmak isteyebilirsiniz, böylece bütçenizin tamamını yalnızca birkaç tıklama için harcamazsınız. Düşük ila orta maliyetli anahtar kelimelere bağlı kalmak, yine de size çok fazla gösterim sağlayabilir ve ayrıca kampanyalarınızın nasıl çalıştığını test etmenize yardımcı olabilir!

Anahtar Kelime Eşleme Türlerinizi Belirlemek

“Anahtar kelime eşleme türü”, reklamınızın Google’da ne zaman görüneceğini daha da hassaslaştırmanıza olanak tanıyan Google Ads’deki bir ayardır.

Broad Match (Geniş Eşleme), Phrase Match (Sıralı Eşleme), Exact Match (Tam Eşleme) ve Negative Match (Negatif Eşleme) türlerini incelemenizi ve anahtar kelimelerinizin listesini en baştan yapmanızı tavsiye ederiz. Böylece birbiriyle çakışan reklamlarınız olmaz ya da hem hedeflenen hem de negatiflenen kelimeler nedeniyle alacağınız hatalar gibi problemler ortadan kalkar.

Reklam Metinlerinizi Yazmak

Reklamınız, birçok kişinin işletmeniz hakkında göreceği ilk bilgileri içerir, bu nedenle, ihtiyaç duydukları şeye sahip olduğunuzu mutlaka göstermelisiniz. Kampanyanızı en alakalı olacak şekilde reklam gruplarına bölerek ve her biri için benzersiz reklam metinleri hazırlayarak bunu kolayca yönetebilirsiniz. Reklamlarınızı potansiyel müşteriler için daha alakalı hale getirmek hem Kalite Puanınızı artıracaktır hem de tıklanma oranlarınızı!

Ayrıca, reklamınıza harekete geçirici mesaj (CTA) eklemenizi de tavsiye ederiz. Örneğin, “şimdi alışveriş yapın” veya “daha fazla bilgi edinin” gibi ifadeler, insanları reklamınızı tıklamaya ikna edebilir.

Reklamınızı yayınlamadan önce, yazım veya dil bilgisi hataları olup olmadığını kontrol etmek için son bir kez gözden geçirmeyi sakın unutmayın!

Açılış Sayfalarınızı Ayarlamak

Açılış sayfanız, potansiyel müşterilerin reklamınızı tıkladıktan sonra ulaştığı ilk yerdir. Reklamınızla ve anahtar kelimelerinizle alakalı bir sayfa seçmek, insanların aradıklarını daha hızlı bulmalarına yardımcı olabilir: bu nedenle, reklamınız neyin tanıtımını yapıyorsa, ona en iyi hizmet eden sayfalarınız içinden bir açılış sayfası seçin ya da daha genel aramalar için insanları web sitenizin ana sayfasına yönlendirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.