Google Tag Manager, Google Analytics’in daha efektif kullanılmasını sağlamaktadır. Google Analytcis ile Web sitenizdeki hareketlerini inceleyebilir, hangi sayfalara daha çok veya daha az ilgi gösterdiğini tespit edebilirsiniz. Ayrıca Google Analytics, Google AdWords ve Google Search Console gibi araçlarla entegre çalışabilmektedir.
Google Tag Manager Nedir?
Google Tag Manager, ziyaretçi hareketlerini izleyip seçiminize bağlı olan kullanıcı davranışlarının gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmenizi sağlayan bir kod grubudur. Dönüşüm izleme, site analizi, yeniden pazarlama gibi izleme amaçları için kullanılabilmektedir. Özellikle Google Analytics ve Google AdWords ile birlikte kullanıldığında oldukça etkili olan Google Etiket Yöneticisi, belirlediğiniz kullanıcı hareketlerini tek bir noktadan izlemenizi ve veri almanızı sağlamaktadır. Yapmanız gereken ise Google Etiket Yöneticisi’ne giriş yapıp varsa Google Analytics veya Google AdWords hesabınızla bağlantı kuracak şekilde etiketler eklemelisiniz ve yaptığınız eklemeleri yayıma almalısınız.
Ayrıca Google Tag Manager ile Mobil Uygulamanızı da izleyebilirsiniz. Google Tag Manager’ı Android ve iOS uygulamalarınız için de kullanabilirsiniz.
Google Tag Manager ve Google Analytics
Google Analytics ve Google Tag Manager Çalışma mantığı oldukça benzer. Google Tag Manager hesabıyla Web sitenizi izlemek için bir kod oluşturur ve sitenize eklersiniz. Oluşturduğunuz bu kod Google Analytics kodunu da içerebilir. Google Tag Manager hesabınıza eklediğiniz her etiket, kodun içerisinde yer alır ve böylece Web sitenizden gelen verilerin ölçümünü yapmanız mümkün olur. Önemli olan noktalardan biri; yaptığınız her değişiklikle birlikte yeni versiyonu yayına almanız gerektiği. Web sitenize özel olarak oluşturduğunuz Tag Manager profiline eklediğiniz hareket veya engelleme fonksiyonu için kodda değişiklik yapmanız gerekmiyor, ancak yapacağınız değişikliklerin çalışması için mevcut versiyonun güncellemeniz yeterli.
Özellikle Google Analytics hesabınızı Google Tag Manager ile birlikte kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer bunu tercih ederseniz, sitenizdeki Google Analytics izleme kodunu kaldırabilirsiniz. Google Analytics izleme kodunu kaldırdıysanız, Google Tag Manager kodunu sitenizde izlemek istediğiniz her sayfaya eklemeniz gerekmektedir.
Basitçe Google Tag Manager profili oluşturmak için;
- Google hesabınızla Google Tag Manager‘da oturum açın veya bir hesap oluşturun,
- Google Tag Manager içerisinde yeni bir profil oluşturun ve eklemek istediğiniz Web sayfalarının adresini belirtin
- Kurulumdan sonra oluşan Kod parçacığını kullanmak istediğiniz her sayfada etiketinin altına ekleyin
- Oluşturduğunuz profil içerisinde yeni bir etiket grubu oluşturun, bu bölümde Google Analytics hesabınızı da ekleyebilirsiniz.
- Oluşturduğunuz etiket grubunda istediğiniz ayarlamaları yaptıktan sonra etiket grubunu yayına alın.
Google Etiket Yöneticisinde oldukça fazla kural ve izleyici ekleme fonksiyonu olduğu için hepsini tek tek anlatmadık, inceleyerek keşfetmenizi ve kendinize özel kurallar oluşturmanızı özellikle tavsiye ederiz.
2005 yılından beri kullanımda olan Google Tag Manager tamamen ücretsiz bir araç. Birden fazla Web sitesi, birden fazla fonksiyon ve etiket kullanımını destekliyor olması, özellikle site, hesap ve kod kalabalığı yaşayan Web yöneticilerine ilaç gibi gelebilir. Eğer şu ana kadar hiç kullanmadıysanız, bir an önce denemenizde büyük fayda var.
Eğer WordPress kullanıyorsanız, “Insert Headers and Footers” eklentisini kullanarak Google Tag Manager kodunu WordPress sitenize kolaylıkla ekleyebilirsiniz. Eklentiyi kurduktan sonra Google Tag Manager’da oluşturduğunuz kod snippet’ini eklentinin “header” bölümüne yapıştırmanız yeterli.
Örneğin;