Sosyal Medya’nın bir parçası olması planlanan Google Plus, uzun süredir yaşattığı hayal kırıklılarıyla gündemdeydi. Google’ın ilk duyurduğu dönemle günümüz arasında çok sayıda değişim yaşayan Google Plus için, yeni bir güncelleme daha yapıldı: Google Plus’a ve Google My Business’a bağlı olarak görüntülenen kullanıcı yorumları ve firma / kişi bilgileri artık görüntülenmeyecek.
Daha önce Google My Business’a bağlı olarak organik arama sonuçlarında görüntülenebilen birçok kısayol özelliğini kaybeden Google Plus, bu değişiklik sonrası Organik Arama açısından taşıdığı önemi de bir miktar kaybetmiş görünüyor. Tam olarak bu noktada akıllara gelen ilk soru, “peki Google Plus ne işe yarayacak?” olabilir. Şimdilik bu sorunun cevabını biz de bilmiyoruz. En azından Arama Motoru Optimizasyonuyla ilgilenen kişiler için herhangi bir etkisi olmayacağını düşünebiliriz. Artık bir içeriği Google Plus’ta paylaşmak, organik arama sonuçlarını etkilemeyecek, sadece Google’ın kullanıcıların bilgilerini toplayabilmek ve segmentasyon yapabilmek için kullandığı bir platform olarak hayatına devam edebilir.
Peki neden? diye sorarsak, ilginç bir cevapla karşılaşıyoruz:
Google, Avrupa Birliğinin rekabete uygun hareket etme kurallarına uymak için arama sonuçlarını modifiye etmekle suçlanmakta. Herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde görüntülenen arama sonuçlarıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde görüntülenen sonuçların birbirinden farklı olması sebebiyle, kullanıcının farklı yönlendirilmesinin söz konusu olduğu iddia ediliyor.
Aşağıda ABD’de ve bir Avrupa Birliği ülkesinde yapılan aramalar arasındaki farkı görebilirsiniz:
Bu arama Belçika’dan yapılmış:
Google.be kullanılarak yapılan bu arama, bildiğimiz Google Arama Sonuçları ekranı olarak karşımıza çıkmakta.
Bu arama da bir ABD şehrinden yapılmış:
Gördüğünüz gibi arama sonuçlarının büyük çoğunluğu Google uygulamalarıyla dolu. Özellikle üst kısımda yer alan siyah şerit ve çok sayıda inceleme ve puanlama eklentileri, arama sonuçlarının kullanıcıya farklı yansımasına sebep olabiliyor.
Bu durumdan şikayetçi olan çok sayıda firma var. Bunlardan bir tanesi, restoran, bar, alışveriş merkezi gibi mekanların incelemelerini yapan Yelp isimli firma.
Yelp, yapılan aramalarda görüntülenen Google Plus yorumlarından ve bu yorumların görüntülenmesini destekleyecek şekilde arama sonuçlarının değişmesinden rahatsız olmuş ve bu durumu Google’a iletmiş. Yelp, ilk sayfanın en üstünde çıkan ve sitenin kendisini alt sıralara iten Google Plus yorumu içeren sonuçların, kendi sitesinde yer alan içeriğin önüne geçtiğini ve bu durumun site trafiklerini %20 oranında olumsuz etkilediğini gözlemlemiş ve bu durumdan rahatsız oldukları çok açık.
Aşağıdaki ekran görüntüleri, bir grup kullanıcı üzerinde yapılan çalışmayı göstermekte:
Yukarıdaki arama örneğinde, Gary Danko isimli restoranın Yelp ile birlikte aranması sonucunda ekranda görüntülenen Google özelliklerini görmekteyiz. Aşağıda da kullanıcıların hangi alanlara tıkladıklarını görebiliriz:
Aynı zamanda durum rekabetin bir başka yönünü de ortaya çıkarıyor, rakip firmalar tarafından oluşturulan sahte profillerle -ki bunlardan yüzbinlerce var- yapılan olumsuz yorumlar veya yanlış yönlendirmeler, normal kullanıcıları da negatif etkileyebilmekte.
Google Plus’a Ne Oldu?
Özellikle Sosyal Medyadaki rekabete katılması beklenen Google Plus, Facebook ve Twitter ile rekabet etmek için çeşitli yollara başvurmuştu. Özellikle Youtube‘a ait özellikleri kullanabilmek için Google Plus hesabına sahip olmayı şart koşan Google, kullanıcıları tarafında antipatiyle karşılandı. Google+ İçin Yeni Paylaşım Butonu başlıklı yazımızda belirttiğimiz gibi, Google Plus paylaşımlarını teşvik etmeye çalışan Google Plus, çok büyük bir başarı elde edemedi. Zamanla Sosyal Medya savaşında yenik düşen Google Plus, alternatif bir platform olarak hayatına devam etmek zorunda kaldı.
Bu durum karşısında aklımıza başka bir soru daha geliyor, acaba Google, Google Plus’ın karmaşık özelliklerini ve Sosyal Medya eğilimini tamamen ortadan kaldırarak, yeni bir platformla karşımıza çıkmayı mı düşünüyor? Google Plus’ın şimdiki haline bakarsak, yerine başka bir platform ekleseniz daha iyi olacakmış gibi göründüğünden belki de Google Plus birçok alanda yayın hayatına veda edebilir.
Ek olarak belirtmek gerekir ki, Mobil İnternet dünyasının etkisi de çok büyük. En başta belirttiğimiz kullanıcı verilerini toplama ve segmentasyon için gerekli verileri almak için Google Plus dışında yollar da var. Akıllı telefon kullanıcılarının yarıya yakını Android işletim sistemine sahip cihazlar kullanmakta ve bu kullanıcıların çoğu Google Play erişimine sahip. Böyle bir durumda Google, kullanıcıların bilgilerini toplamak için daha yeni bir platforma daha sahip oluyor, Android ve Google Play eşliğinde daha büyük bir havuzdan bilgi alabilecek duruma geliyor. Ancak aklımıza gelen iki sorunun cevabı bununla ilgili değil.
- Google Plus artık ne işe yarayacak?
- Google Plus dışında yeni bir platform mu geliyor?
Bu sorularla ilgili aklınıza bir fikir geliyor mu? Ya da Google Plus’ın akıbeti hakkında sormak istediğiniz başka bir var mı? Yorum yaparak bize iletebilirsiniz.