Web sitenizin arama motorunda üst sıralara çıkması için bir çok yöntem var ve bunların tümü yapıldığında arama motorunda üst sıralara çıkmamanız gibi bir durum söz konusu olamaz.SEO Tekniklerini günümüzde tüm web site sahipleri neredeyse uyguluyor fakat ülkemizde bu durum öyle değil sadece işi bilenler yapıyor.Türkiyede büyük haber siteleri dahi henüz tam olarak SEO Tekniklerini uygulamıyor.
SEO Teknikleri ve Taktikleri
Buradaki teknik ve taktikler sitenizin geleceği için çok önemlidir.Bu yüzden yazıları dikkatlice okumanızı tavsiye edeceğim.
1. Web sitenizin genelinde anahtar kelimeler kullanın
Bir çok web site bunu yapmakta ve olumlu sonuçlar almaktadır.Web sitenizde meta etiketleri sıkça kullanın ve ana sayfanızda populer yani gerçek içeriğinize en yakın olanları sabit olarak ekleyin.Ancak sürekli değişen etiketler de olmalı,yani içerik altında kullanılan etiketlerin olması da bunu güncel tutacaktır.
2. Bir site haritası oluşturun.
Web siteniz için site haritası oluşturmanız arama motorlarının sizin sayfalarınızı listeli bir şekilde bulmasını ve tüm linklerinizin indexlenmesini sağlar.Bu sayede tüm linkleriniz indexlenmiş olur.Google ve diğer arama motorları site haritasına çok önem vermektedirler.Birde site haritasını robots.txt dosyasına ekliyoruz onu da kesinlikle unutmayınız.
Web sitenizin çok linki var ve bunlar için site haritası oluşturmak istiyorsanız GSiteCrawler programını kullanmanızı tavsiye ederim.
WordPress Kullanıyorsanız Google XML Sitemaps eklentisini kesinlikle kullanmalısınız.
3. Flash’ı mümkün olduğunca az kullanın.
Flashlar web sitelerinde kullanılıyor ancak bunu hatalı kullananlar var örneğin sitede yoğun bir şekilde flash kullanmak sitenin arama motorundaki sırasını düşürecektir.Yapılacak en büyük hata ise içerikte sadece flash ekleyenler var bunlar kesinlikle sıralamada incineceklerdir.
4. Gelen Bağlantılar
Arama motorunda üst sıraya çıkabilmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biriside bağlantı’dır.İçeriğinize en yakın olan büyük sitelerden link almak veya link eklemek sizi sıralamada kesinlikle yükseltecektir.
5. Alan adı
Domain yani alan adı için yaptığınız işin ismini almak oldukça mantıklı ancak isim alırken yapılan en büyük hata benbuisiyapiyorumgelinburaya.com gibi uzunca bir site adı almak.En iyi yöntem kesinlikle akılda kalacak isimler olmalı.Örneğin: Google, Yahoo, Bing, Alexa, Amazon bu tarz isimler kesinlikle akılda kalıcıdır.Kendi işinizin ismini alırken de en önemli anahtar kelimeyi düşünerek alırsanız siz de akılda kalıcı isim alabilirsiniz.
6. www yada www olmayan
Bu konuda Google diyorki: Tercih edilen etki alanı belirlemezseniz,alanın www ve www olmayan sürümlerini farklı sayfalar için farklı referanslar olarak işleme koyabiliriz.
Yani www ile başlayan bir siteniz varsa www olmadan o sayfa çalışmamalı zaten canonical bağlantı çıktıktan sonra bu hata gittikçe azaldı ancak halada bu hataya düşenler var. http://nethareket.com’u www.nethareket.com olarak kullanamazsınız bu da arama motorunda net hareket’in üst sıralarda yer almasını sağlayan diğer bir etkendir. www kullansaydım http://nethareket.com ile siteye giriş yapamazdınız.
7. Basit Tasarım
Çok değerli bir söz “Tekerleği yeniden icat etmeyin”.Sitenizin tasarımında basit olmaya çalışın, çok fazla resim, renkler, butonlar ,aşırı flashlar falan sitenize girişleri yavaşlatır ve giren kullanıcıları rahatsız eder.Hızlı ve basit bir site hem kullanıcı beğenisini alır hemde Google gibi arama motorları tarafından üst sıralara çıkmanızı sağlar.
8. Alt kategorileri fazla oluşturmayın.
Kök dizininden sonra tek kategoriniz olsun.Kategoriler altında yeni kategoriler olması sizin için zarara yol açabilir.Alt kategori açmak için kesinlikle fazla bir sebebiniz olması gerekiyor, bu nedenle alt kategori açarken dikkat edin.
9. Anahtar kelimeler kullanarak kategoriler oluşturun.
Kategoriler oluştururken en çok önemli olan anahtar kelimenize göre kategori oluşturmak, Genel, Kategorisiz, Çöp gibi kategoriler yerine tam anlamlı ve arama motorunda en çok aratılan kelimeler kullanın. “Resimler, Videolar, Teknoloji, Donanım” gibi kategoriler oluşturmanız sizin için çok faydalı olacaktır.
10. URL’ler
URL Konusunda kesinlikle kısa linkler oluşturmaya çalışın ve dinamik url’ler oluşturun.
11. Küçük Düşünün
Buradaki küçüğü,sayfa kb olarak diyorum. Yoksa hedefleriniz daima büyük olsun.Örneğin içerikte çok fazla resim kullanan bir sitenin giriş kb’ı 50 ise daha az resim kullanan site 1.5 kb ise kesinlikle kb düşük olan site kazanacaktır.Bunu aslında şu şekilde diyebiliriz çünkü bu şekilde resim siteleri sahipleri farklı algılayabilir.İçerik kısmında bolca reklam, resimler, iconlar, logolar eklerseniz sayfanızda indirilecek çok dosya olacaktır bu da sayfanızın geç açılacağı anlamına geliyor.
Bu yüzden demiştik ya, basit tasarım. 🙂
12. Tire
URL’lerinizde tireyi kesinlikle kullanınız.Her kelimede (-) kelimesini kullanmanız yeterli olucaktır.Ancak tüm bağlantılarını elle oluşturuyorsanız (_) kullanmanızı öneririm.WordPress kullanıcıları boşluk bıraktığında sistem otomatik olarak (-) koyar. WordPress Kullanıcıları çok şanslı.
13. Navigasyon
Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz; Bir alışveriş merkezine girdiniz,“Spor Aletleri, Ayakkabılar, Kitaplar, İçecekler” reyonlarda dikkatizi çekecek şekilde yazılmıştır.Bunun gibi web sitenizde de navigasyon oluşturmanız gerekmektedir.WordPress kategorisinde bir içerikte dolanan ziyaretciye WordPress kategorisi içinde olduğunu hissettirmeniz gerekiyor.Hem bu şekilde Google tarafından linkinizin yanında kategoriniz de sıralanır.
14. Başlık (title)
Web sitenizdeki her bağlantı için bir title oluşturmanız gerekiyor bunun içinde 60 karakter kesinlikle önerilen bir sistemdir. 60’ı geçmemeye çalışın. WordPress kullanıcıları yine şanslı kullandıkları başlıklar title oluyor.Ancak WordPress kullanmıyorsanız title’nize dahada dikkat etmeniz gerekiyor.
15. Açıklama Meta Etiketi (Description)
Yazınızın kısa bir açıklamasını oluşturun description etiketine eklemeniz gerekiyor.Bunun içinde en fazla 160 karakter öneriyorum fazlasını yapmayın çoğu arama motoru 160’ı geçmez.Bu yüzden meta etiketinizi eklerken dikkat etin ve kesinlikle description etiketini oluşturun.
16. Kelime Meta Etiketi (Keywords)
Kelimeler bir sitenin arama motorunda içeriğine göre üste çıkmasında en faydalı olan şeydir. Etiketler kesinlikle içeriklerinizi daha üst sıralara çıkaracaktır.Meta Etiket sistemini zorunlu kullanmanız gerektiğini düşünüyorum.
17. Robots Meta Etiketi
Bir sitenin arama motorları tarafından incelenip incelenmeyeceğini site sahibi de karar verebiliyor.Bunun için arama motorlarına sizlerin bu site indexlensin veya indexlenmesin gibi meta robot etiketi eklemeniz gerekmektedir.
Benim ilk tavsiyem:
1 | < meta name = "robots" content = "index, follow" > |
Ancak bunu robots.txt dosyası ilede yapabilirsiniz buda ikinci tavsiyem.
18. Heading etiketleri
Heading etiketleri makale yazarları için çok önemlidir. Bir yazı bir çok hedaing etiketi içerdiğinde Google gibi diğer arama motorları da bu heading etiketlerini arama sonuçlarına yansıtacaktır.
19. Başlık öz niteliği (title=””)
Linklerinizi oluştururken href’e link verdikten sonra title=”” kısmını da eklemeniz gerekiyor.Bu kullanıcılar için değil arama motorları için çok önemlidir ve kesinlikle iyi bir yöntemdir.
20. Alt Etiketi (alt=””)
Alt resimlere verilen isim etiketidir.Bir resmin adını title ile değilde alt=”araba resmi” gibi ifade edersek o resme gerçek ismini vermiş oluruz.Bu da arama sonuçlarına yansıyacaktır.
21. HTML ve Daha fazla metin
Bir HTML Sayfada kesinlikle fazla metin girilmelidir.
22. İçerik linkleri
İçeriklerde linkler kullanmayı eksik etmeyin.Önemli anahtar kelimelere kategorileriniz veya farklı bağlantılarınızın linklerini ekleyin bu şekilde daha üst sıralara çıkabilirsiniz.
23. Metin linkler değil Resimli linkler kullanın.
Link eklemek doğru birşeydir titlesi ile birlikte ancak linkleri metin olarak değilde Resim olarak tanınan veya göze hoş gelen bir logo ile süslerseniz bu sizin için daha faydalı olacaktır.Ayrıca resme alt ismi vererek dahada ileri seviye SEO gerçekleştirmiş olursunuz.
24. Orjinal içerik
Bir sitenin kaliteli olması için özgün yazılar olması gerekiyor.Eskisi gibi kopyala yapıştır siteler bitti artık özgün içerikler, kaliteli makaleler çok değer görüyor. Birde Googlede hiç olmayan birşeyi makale olarak yazıp yayınladığınızda bu sizi daha değerli kılıyor.
25. Yeni içerikler ekleyin.
Bir sitenin hem popüler hemde üst sıralarda gezinmesi için güncel içerik eklenmesi gerekiyor.Güncel içerikler sizi daima üst sıralara çıkaracaktır.SEO için en önemli özelliklerden biri de güncel içeriktir.
- Not: Kopyala yapıştır tekniğini kesinlikle kullanmayın.
26. Kelime yoğunluğu
Bir web sitenin kelimelerinin içerikte yoğun olarak kullanılması önemlidir.SEO Uzmanları değil de SEO’ya farklı terimler getirmek için farklı sesler duyurmak için bazı kişiler %5 kelime yoğunluğu olduğunu söylüyorlar.Ancak ben bir SEO Uzmanı olarak şunu kesinlikle söyleyebirim kelime yoğunluğu %30’lara kadar çıkması gerekiyor. Buda sizi hem arama motorlarında daha üst seviyelere taşıyacaktır,hemde kullanıcının kelime haznesi içerisinde gördüğü siteyi,güncel takip edeceği anlamına gelir.
27. Sitenizi düzgün inşaa edin.
Sitenizi düzgün inşaa etmek demek bilmediğiniz kategorileri boş yere eklemeyin.En iyi olduğunuz kategorileri listeleyerek yazmaya başlayın ve güncellemeyi kesinlikle unutmayın.3-5 içerik ekleyeceğiniz kategori için boş yere kategori açmak yerine bir üst kategorisini açmayı deneyin.Tasarımı düzgün olmasına dikkat edin.
28. Robots.txt dosyası kullanın.
Robots.txt sitenizin arama motorları tarafından ilk olarak bakıldığı yerdir aslında.Örümcekler gelir ve robots.txt dosyasını ararlar ve sizde ordaki yönergelerinizde örümceği yönlendirirsiniz.
Bir robots.txt dosyasına sitenizde indexlenmesini istemediğiniz içerikleri seçebilir, site haritası ekleyebilir, spam bağlantıları engelleyebilir ve dahada fazlasını yapabilirsiniz.
29. w3 Validator
Web sitenizi w3 okuluna göre uyumlu yapmaya çalışın.Bu şekilde tüm tarayıcılarda doğru çalışan bir siteniz olacaktır ve daha çok tercih edilebilirsiniz. Ancak w3 okuluna tam uyumlu olmanıza gerek olmadığını düşünüyorum çünkü şu anda çok büyük sitelerde de, durum söz konusu farklı kodlamalar olduğu için w3 bazı kodları hatalı gösterebiliyor.Bu yüzden tam uyumlu değilde bazı yönergelerini kullanarak daha doğru bir site yapmaya çalışın.
30. Popülerlik
Web sitenizi kurduktan sonra geriye Popülerlik kalıyor aslında.Web siteniz’e gelen bağlantılar arttıkça populerliğinizde o kadar artıcaktır.
31. Trafik Analizi
Kesinlikle web sitenizin trafiğini güncel olarak analiz edin. Bu sizin daha iyi yerlerde olmanıza yardımcı olacaktır.İçeriğiniz nereye gidiyorsa,nereden hit yapıyorsa oraya yönlenerek daha iyi siteler oluşturabilirsiniz.
32. Hilesiz site
Hile hiç etik değildir bu yüzden kesinlikle tavsiye etmiyorum. Eğer kullanıcı size gelmiyorsa hile yoluyla kullanıcı kazanmaya çalışmayın. Başka şeyler deneyin.
33. Kırık Linkler
Web sitenizin kırık linkleri varsa kesinlikle düzeltin yada gerekli 301 yönlendirmesini yaparak o bağlantıdan kurtulun.Çünkü bir web sitenin kırık bağlantıları o siteyi dahada kötüye götürür.Kullanıcı tarafından hiç hoş karşılanmayan bir durumdur.