2016 yılına SEO dünyası çok hızlı bir giriş yaptı. 10 Ocak tarihinde Google’ın da doğruladığı önemli bir güncelleme oldu.Önemli keyword’lerinizin sıralama durumlarında veya web sitenizin organik trafiğinde Ocak ayı itibariyle bir dalgalanma varsa, bu analizimizi dikkate almanızı öneriyoruz.
2015 yılından beklentilerimiz ve gerçekleşenler biraz farklı olsa da hareketli bir yılı geride bıraktık.2016 yılı ise 2015 yılından da hareketli geçecek gibi.Google, Panda algoritmasını Google’ın çekirdek arama algoritmasına (ana sıralama algoritması) dahil ettiğini -ismini vermek istemeyen- yetkilileriyle beraber duyurdu. (Bakınız Google Panda Google Sıralama Kriteri Oldu)
Panda algoritmasının çekirdek algoritmaya entegre olmasıyla birlikte, çekirdek algoritmada da bazı değişimler oldu. Bu entegrasyonun çekirdek algoritmadaki değişiklikle direkt olarak ilgisi olup olmadığı bilinmiyor olsa da, çekirdek algoritmadaki bu değişimin bir takım sonuçlara neden olduğunu şimdiden görebiliyoruz.
Panda algoritması ile ilgili düzenlemenin nasıl planlandığı ve gerçekleştiği bilinmiyor olsa da, çekirdek algoritmada yapılan değişiklikler Google yöneticileri John Mueller ve Gary Illyes tarafından doğrulandı.Yetkililerin açıklamaları algoritma değişikliğinin nelere neden olacağı konusunda bir bilgi vermiyor, Web sitelerini analiz ettiğimizde de çok az sayıda eş örnekle karşı karşıya geliyoruz. Yani henüz elimizde tam olarak tanımlanmış bir neden bulunmamakta
İlk olarak şunu söyleyebiliriz; çekirdek algoritmada meydana gelen değişiklikler ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde hizmet veren web sitelerini vurdu.ABD’den sonra İngilizce konuşulan ülkelerdeki Web sitelerini de etkileyecek.Çekirdek algoritmadaki değişikliğin global çapta etkisini gösterebilmesi zaman alacağı için, Türkçe hizmet veren web sitelerinin bu güncellemeye adapte olmak için hala vakitleri var.Fakat sanki hiç vakit kalmamış gibi hızlı bir planla içerik ve teknik güncellemelerin yapılması hazırlıklı olmak için sağlıklı bir adım olacaktır.
Önceden Mobil Uyumluluk Güncellemesi gibi dil ayrımı gözetmeksizin devreye giren teknik ve altyapı güncellemeleri için çok fazla vaktimiz bulunmuyor ama yazım diliyle direkt olarak alakalı olan güncellemelerde, ilk olarak İngilizce Web siteleri etkileniyor. Bu yönden çekirdek algoritmada yapılan güncelleme Türkçe diliyle deklare edilmiş Web siteleri için hemen devreye girmeyecek diyebiliriz ama bu, birkaç gün sonra etkilenmeyeceğimiz anlamına gelmez. O yüzden hazırlıklı olmanız faydalı olacaktır.
Şu an içerik kalitesiyle ilgili ön plana çıkan algoritma Google Phantom. İçerik kalitesi güncellemesi olarak da bildiğimiz Phantom algoritması, Panda’nın yokluğuyla ön planda.Kalitelisiz, kısa ve tatmin etmeyen,güncellenmemiş içeriklerin arama sonuçlarındaki görünürlüğünü azaltmak için çalışan algoritma,artık çok daha fazla etkiye sahip. Kendi kendimize “kalitesiz” özelliğe sahip içeriğin kullanıcı beklentilerini karşılamayacağını söyleyebiliyorsak Google da bu içeriği organik arama sonuçlarında göstermemeyi tercih ediyor. Burada belirtmek istediğimiz önemli bir detay var; Web sitenizde yer alan “kalitesiz” nitelikli içeriği silmek yerine, düzenlemeler yaparak içeriği güncellemeniz ve yayına yeni haliyle almanız büyük önem taşıyor.Eğer bu söz konusu içerikleri sitenizden kaldırırsanız,negatif etkiyle karşılaşabilirsiniz.
Yeni düzenlemelerin etkilerini incelemek için birkaç web sitesini SearchMetrics Suite ile inceledik.Amerika’da ilk 500 web sitesi içinde bulunan The Atlantic, son güncellemeden sonra büyük oranda trafik kaybı yaşamış; tarih aralığı 6 Aralık 2015 ve 10 Ocak 2016’yı kapsıyor:
Buna benzer bir durumu, ülkemizde yüksek sayıda ziyaretçisi olan Web sitelerinde de gözlemledik.Örneğin online seri ilan konusunda en bilinen Web sitelerinden biri olan Sahibinden.com, yeni yıla girdikten sonra, 10 Aralık 2016 ile 14 Ocak 2016 arasında trafik yaşamış:
Ek olarak, sitenin en çok hangi arama terimlerinde sıralama ve dolayısıyla organik trafik kaybı yaşadığını incelemek de mümkün:
Bir seri ilan sitesi için çok önemli olan taşıt, tüketici elektroniği ve emlak – konut gibi anahtar kelimelerde yaşanan trafik kaybı, Web sitesinin genel trafiğini de olumsuz etkileyerek görünürlüğünü azaltmış.
Yine Türkiye’de sıklıkla ziyaret edilen portallardan biri olan Mynet de güncelleme sonrası trafik kaybından etkilenmiş siteler arasında: Mynet’in hangi anahtar kelimelerde kayıp yaşadığını incelediğimizde bir haber portalı için büyük öneme sahip olan “hava durumu”, “haber”, “finans” gibi anahtar kelimelerdeki düşüşün, sitenin genel trafiğini olumsuz etkilemiş olduğunu gördük:
Yurt dışından birkaç çarpıcı örnek daha verelim;
Bir şarkıyı gitarla çalmak için ihtiyacınız olan notaları bulmak için, şarkının adını ve akorlarını ya da “tab” olarak da adlandırılan anahtarları bulmak için arama yapabilir ve şarkıyı çalmanızı sağlayacak bilgilere ulaşabilirsiniz.Fakat bu aramayı yaptığımızda karşımıza aynı içeriğe sahip birçok web sitesi çıkabilir.Bunlardan ikisi, Ultimate Guitar.com da çekirdek algoritmanın güncellenmesiyle ciddi oranda trafik kaybı yaşamış ve hatta bazı alt domainlerinin Google indekslerinden çıkarılması bile söz konusu olmuş: Şu anda ülkemizde çok büyük etki yaratmayan Google çekirdek algoritmasında yapılan güncellemenin görünür etkilerini çok yakın zamanda gözlemleme ihtimalimizin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.Yinelenen sayfalar, düşük kaliteli içerik ve domain otoritesine ve yüksek trafiğe duyulan aşırı güven,sitenizin trafik kaybı yaşamasına yol açabilir.Ayrıca SEO projesiyle yüksek performans gösterip daha sonra herhangi bir çalışma yapılmayan Web siteleriyle beraber, yeni açılan ve herhangi bir SEO ve içerik stratejisine sahip olmayan Web sitelerinin de arama motorlarında görünürlük kazanmak konusunda sıkıntı yaşacayacaklarını düşünüyoruz.Bu yönden Web sitenizi ve içeriğinizi bir an önce gözden geçirip düzenleme yapmanızı öneririz.