Google bir arama sorgusu ile alakalı en iyi sonuçları listelemek ve kullanıcıyı memnun etmek için her yıl irili ufaklı 600 kadar algoritma ya da sıralama formülasyonu güncellemesi yapıyor.Bunlardan bir bölümünü ruhunuz bile duymazken,bir bölümü ise gerek arama motoru sonuç sayfalarını ve gerekse organik trafik performansınızı ciddi şekilde etkiliyor.Bu güncellemelerin en önemlilerinden biri Google Penguen (Google Penguin) algoritması.
Google’ın yaptığı açıklamalara göre 2015 yılı sonunda ve 2016 boyunca daha sık Penguen Algoritma güncellemesi ile karşı karşıya kalacağız. Gerçekleşen her Penguen Güncellemesi ile birlikte sıralama avantajı sağlamak için Google kurallarının dışına çıkan yada yeni algoritmanın getirdiği standartlara uyum sağlayamayan Web sitesi sahiplerinin ciddi yaptırımlara uğradığını,bu nedenle de ciddi organik trafik ve e-ticaret kaybı yaşadıklarını biliyoruz.Bu yazımızda 2016 yılı içinde gerçekleşmesi beklenen Google Penguen güncellemelerini dikkate alarak Web sitesi sahiplerinin herhangi bir Penguen cezasına çarptırılmamak için nelere dikkat etmeleri gerektiğinden bahsettik.
Google Penguen Algoritması Nedir?
Kısaca anlatmak gerekirse Google Penguen Algoritması,“SPAM” olarak da tanımlanan Web sayfalarının arama sonuçlarını manipüle etmesinin önüne geçmek için ilk defa 24 Nisan 2012 tarihinde yayına alınmıştır.“Black Hat SEO” (ya da Spamdexing) adı verilen kötü niyetli kişilerin illegal SEO yöntemleri kullanarak ilgisiz arama sorgularında bile ilk sayfada yer alma çabalarına karşılık yayına alınan Penguen Algoritması,birçok dilde birçok Web sayfasının bu yöntemleri kullanarak arama sonuçlarında yer almasını önlemek için Google tarafından düzenli olarak güncellenmeye devam ediliyor.
Google’dan Gary Illyes’e Twitter üzerinden sorulan “2015’te Google Penguen’in tam olarak çalışacağını görecek miyiz?” diye sorulmuş ve kendisi “Evet” diye cevaplamış:
@Andrew_Isidoro yes
— Gary 鯨理/경리 Illyes (so official, trust me) (@methode) October 28, 2015
Buna göre, mevcut link profilinizi incelemenizi ve gerekli önlemleri almanızı tavsiye ederiz.Daha detaylı açıklamadan önce,ilk olarak göz atmanız gereken noktaları aşağıda inceleyelim:
Bağlantı Metinlerinin (Anchor Text) Kullanımı:
Bağlantı metinlerinin doğal şekilde oluşturulmamış olması,boş bırakılması veya alakasız kelimelerle belirlenmiş olması,bağlantının yer aldığı sayfanın cezalandırılmasına neden olabilir.İç ve dış bağlantılarınızı ilgili anahtar kelimeleri kullanarak,yeterli uzunlukta olacak şekilde belirlemenizi tavsiye ediyoruz.Örneğin, “İmparator Penguen” konusuna vereceğiniz link içerisinde “en ucuz tablet için tıkla” şeklinde bir bağlantı metni olması sayfanızın ceza almasına sebep olabilir.
Link Sayısında Ani Artışlar ve Çok Sayıda Dış Link:
Bir link paketi satın aldıysanız,anlaştığınız Web sitesinin her sayfasında sitenize linkler oluşturulacaktır ve bu durum dış link sayınızın aniden artması demektir.Bu durum arama motorlarının dikkatini çeker ve sitenizin organik trafiğinde gözle görülür bir düşüş yaşamanız mümkündür.Geçmiş ve mevcut SEO projelerimizde karşılaştığımız bu durumu gidermeden önce,böyle bir yöntemi hiç kullanmamayı düşünebilirsiniz.Ancak daha önce kullandıysanız,söz konusu linklerden bir an önce kurtulmanız gerek.
Disavow Aracı‘nı kullanarak ve link aldığınız Web sitelerinin yöneticileriyle iletişime geçerek çok sayıda linki iptal etmeyi deneyebilirsiniz.Bu süreç zaman alacağı için bir süre trafik kaybı yaşamanız söz konusu olabilir,bunun için elinizi çabuk tutun!
Kullanabileceğiniz Araçlara Göz Atmaktan Çekinmeyin:
Link profilinizi görmek için kullanabileceğiniz birçok araç var; ücretsiz, tek seferlik ücretsiz ya da ücret karşılığında kullanabileceğiniz bu araçları aşağıda listeledik:
- Google Search Console : Basit olarak sitenizdeki iç ve dış link profilini görmenizi sağlar. “Arama Trafiği” içerisinde “Sitenize Bağlantılar” ve “Dahili Bağlantılar” bölümünde yer alan linkleri inceleyerek, zararlı sayfaları tespit etmenin mümkün olabilir.
- Link Research Tools: Ücretli bir araç olan Link Research Tools, link trafiğinizi detaylı olarak incelemenizi sağlayabilir.
- Ahrefs: 14 gün ücretsiz deneme süresi haricinde ücretli bir araç olan Ahrefs, ücretsiz versiyonunda çok fazla detay görmenizi engellese de, ücretli versiyonda Web sitenize dair birçok detayı görmenizi sağlayan faydalı bir araç.
- Check My Links: Ücrestiz bir Google Chrome eklentisi olan Check My Links, sitenizi hızlıca tarayarak kırık linkleri tespit etmenizi sağlayabilir.
- Screaming Frog: Bilgisayarınıza kurarak kullanabileceğiniz Screaming Frog, ücretsiz versiyonunda bir siteyi 500 URL’ye kadar tarayabiliyor. Lisans satın aldığınızda hem limitiniz kaldırılıyor hem de birçok farklı opsiyona sahip oluyorsunuz.Sitenizden verilmiş iç ve dış linkleri tarayarak bozuk bir link varsa tespit ediyor ve düzeltmenize olanak sağlıyor.
Google Cezası? Neden?
“Black Hat SEO” yöntemlerini kullanmak Google tarafından cezalandırılmanıza neden olabilir.Bazen bu yöntemleri bilmeden kullanıyor olabiliriz,bu nedenle aşağıdaki maddeleri tek tek inceleyerek,farkında olmadan kullandığınız bir yöntem olup olmadığını tespit etmenizi tavsiye ederiz:
- Spam İçerik
- Anahtar Kelime Doldurma
- Gizli ya da Görünmez İçerik
- Geçiş Sayfaları
- Toplayıcı Yazılımlar
- İçerik Karıştırma
- Makine Çevirileri
- Spam Linkler
- Otomatik Link Oluşturan Yazılımlar
- Link Tarlaları
- Gizli Linkler
- Sybil Atakları
- Spam Blog Sayfaları
- Ziyaretçi Spam Blog Sayfaları
- Çalıntı Sayfalar Oluşturmak
- Süresi Dolmuş Adresleri Satın Almak
- Cookie Sahteciliği
- Diğer Yöntemler
- Aynı İçeriğe Sahip Farklı Siteler
- URL Yönlendirme
- Gizlenme – Üzerini Örtme
Spam içerik oluşturmanın birden fazla yöntemi vardır; en kolay taranan ve tespit edilebilen sahtecilik türü olan spam içeriklerden kaçınmak büyük önem taşımaktadır.
– Anahtar kelime doldurma: Bildiğimiz şekliyle ilgili ilgisiz birçok anahtar kelimeyi sayfalarımızın belirli yerlerine dağıtma işlemine denir.Bu yöntem Web sitelerinde daha az görülüyor olsa da,son zamanlarda özellikle Youtube videolarının açıklama kısmında bol bol kullanıldığını görebilirsiniz.
– Gizli ya da görünmez içerik: Kullanıcının göremeyeceği içeriğin Web sayfasında bulunmasıdır.Örneğin arka plan rengiyle aynı renkteki yazı,çok küçük fontlarla yazılmış yazılar, HTML kodlarına gizlenmiş çerçeve dışı içerik (no frame), aşırı doldurulmuş alternatif yazı (alt text) veya bağlantı metinleri (anchor text) gibi örnekler, Web sayfasının tamamiyle arama motoru dizininden çıkarılmasına sebep olabilir.
– Geçiş sayfaları: Herhangi bir amacı olmayan, genelde siteye ilk defa girdiğinizde içerisinde ilgisiz ve önemsiz içeriğin yer aldığı “karşılama” sayfalarıdır. “Merhaba, sitemize hoş geldiniz” şeklinde başlayıp uzun ve anlamsız içeriklerle doldurulmuş olabilirler.2006 yılında Google Web Spam Takım Yöneticisi ve Yazılım Mühendisi Matt Cutts, kendi blog sitesinde yazığı bir yazıda BMW Almanya sayfasının bu yöntemi kullanmasından dolayı arama dizininden çıkarıldığını duyurmuştu.
– Toplayıcı yazılımlar: Basit tabiriyle interneti şöyle bir tarayıp,yüksek performans gösteren içeriğe sahip başka sayfalarda yer alan içerikleri toplarlayıp bir Web sitesinde yayınlayan otomatik yazılımlardır.Bu siteler sadece yazılımları toparladığı içeriklerden ibaret olmadıkları için tümüyle dizinden çıkarılamayabilirler.Ancak bu yöntem bariz şekilde uygulanırsa,sitenin tamamı arama motoru dizininden çıkarılabilir.
– İçerik karıştırma: Web’de yer alan yüksek performanslı ve benzer konulardan bahseden birden fazla içeriği küçük alıntılarla karıştırıp bir araya getirerek yeni bir içerik gibi sunmaya denir. Basit tabiriyle içeriği çorba haline getirip yeni bir yemek gibi sunma işidir. Bu tür sayfalar kolayca tespit edilebilir ve arama motoru dizininden çıkarılabilir.
– Makine çevirileri: Çeviri yapan yazılımlardan yardım alınarak yabancı dildeki bir içeriğin çevrilip herhangi bir insan dokunuşu olmadan yayınlanmasıyla gerçekleşmekte ve arama motorları tarafından kolaylıkla anlaşılmaktadır. Bu yöntemi kullanarak yayın yapan sayfalar arama dizinlerinden çıkarılabilirler.
Spam Link oluşturmanın da birden fazla yolu vardır; spam linklerin tespit edilmesi nispeten zor olsa da eninde sonunda keşfedileceklerdir. Sitenizde kullandığınız iç ve dış linklerin düzenli kontrolünü yapmanız, kötü niyetli dış müdahelelerden zarar görmenizi engelleyecektir.
– Otomatik link oluşturan yazılımlar: Site içerisinde rasgele bağlantılar oluşturarak iç ve dış link inşasına ayrılacak olan zamandan tasarruf etmek amacıyla kullanılıyor olsa da, insan kontrollü olmadığı için zararlı olabilir. Doğal yollardan oluşturulmayan linklere sahip sayfalar arama motorlarının dikkatini çekebilir ve cezalandırılabilir.
– Link tarlaları: Belirli sayfalarda ya da sayfanın belirli bölümlerinde yoğun düzeyde link yığılmasıyla meydana gelir. Google Penguen 2011 güncellemesinden sonra bu tür içeriklerin hızla azaldığı gözlemlenmiştir.
– Gizli linkler: Günümüzde dijital reklamcılık sektöründe de kullanılabilmektedir. Örneğin giriş yaptığınız bir sayfanın sağ ve sol sütunlarını olduğu gibi kaplayan ve düz renkten oluşan bir reklam şablonu, tüz alana tıkladığınızı zannetseniz de bir link içerdiği için farklı bir sayfanın açılmasına sebep olur. Bu tür link yerleşimleri biraz zaman alsa da tespit edilebilmekte ve cezalandırılmaktadır.
– Sybil saldırıları: Bir çeşit “çoklu kişilik bozukluğu” benzeri davranış biçimidir. Birbiriyle bağlantılı olan ancak farklı adreslere sahip birden fazla sayfa yaratarak ve o sayfalarla forum veya yorum sayfalarını kullanarak bir ürünü / hizmeti / kurumu / kişiyi manipüle etme işlemine denir. Örneğin ürün puanlama sistemiyle çalışan bir sayfada, birden fazla hesap oluşturarak düşük veya yüksek puan vermek, bu duruma örnektir.
– Spam blog sayfaları: Ücretsiz olarak açılabilen birden fazla blog sayfasıyla, belli bir sayfayı hedefleyerek doğal olmayan link çalışması yapmak mümkündür. Geçmiş dönemde en çok karşılaşılan yöntemlerden biri buydu ve hatta bu işi ücret karşılığı yapan insanlar da vardı. Google Penguen güncellemesiyle bu yöntemi kullananların sayısı önemli düzeyde azalmıştır.
– Ziyaretçi spam blog sayfaları: Bir önceki maddedeki gibi, bu yöntem de çok karşılaşılan spam link üretme yöntemlerinden biriydi. Kullanıcı olarak yorum yapılabilecek bir sayfaya verilen link ile efor sarf etmeden trafik kazanmayı amaçlayan bu yöntem, hem Google Penguen güncellemesiyle hem de bu tür platformlarda otomatik olarak “nofollow” etiketinin kullanılmasıyla azaldı.
– Çalıntı sayfalar oluşturmak: Popüler bir sayfayı bilgisayarınıza indirip kodlarıyla biraz oynar ve yeni halini kendi sitenize eklerseniz, o sayfanın bir benzerini internette yayınlamış oluyorsunuz. Böylece orjinal sayfa yerine sizin sayfanıza gelen kullanıcı hiçbir şeyin farkında olmuyor. Sayfa içerisinde kendi menfaatinize yarayan linkler vererek kullanıcıları farklı sitelere yönlendirebilir veya bilgilerini çalabilirsiniz. Oldukça tehlikeli olan bu yöntem, o sayfayı içeren Web sitesinin dizinlerden tamamen çıkmasıyla sonuçlanmaktadır.
– Süresi dolmuş adresleri satın almak: Bir alan adı satın alırken, o alan adını ne kadar kullanmak istediğinize de karar veriyorsunuz. Bir yıldan on yıla kadar farklı seçenekler kullanarak sitenizin ne kadar süre yayına devam edeceğini belirleyebilirsiniz. Ancak yayın süresinin sonuna yaklaştığınızda, alan adını yenileyerek sürenizi uzatmanız gerekir. Bazı kötü niyetli kişiler, süresi dolmak üzere olan alan adlarını satın alarak, farklı içeriklerle tekrar kullanabiliyorlar. Böylece daha önce sitenize gelen kullanıcı, farkında olmadan başka bir siteye giriş yapmış oluyor. Kötü niyetli kişiler, alan adlarının süresini takip ederek, az bir zaman kala sürenin uzatılıp uzatılmadığını kontrol ediyorlar. Eğer kullandığınız alan adının son kullanım tarihini hatırlayamıyorsanız, bir kontrol etmenizde büyük fayda var.
– Cookie sahteciliği: Giriş yapılan Web sitelerinin büyük çoğunluğu, kullanıcının bilgisayarında geçici bilgiler depolamaya programlanmıştır. Çok çeşitli amaçlarla kullanılan cookie’ler, kimi zaman kötü niyetli kişilerin kötü amaçla kullandığı bir araç olabilir. Cookie sahteciliği ile kullanıcıların hesap bilgileri ele geçirilebilir ve kullanıcının haberi olmadan hesaplar açılabilir, şifreler değiştirilebilir. Daha çok bilgisayar korsanları tarafından kullanılan bu yöntem, Web sitelerinde yer alan cookie’lerin içine izleme kodlarının yerleştirilmesiyle, bu cookine’nin bilgisayara yüklenmesiyle çalışmaktadır. Bilgisayarınıza yüklenen kötü amaçlı cookie kodları, Web sitenizin hesap bilgilerinin ele geçirilmesine ve sitenizin hack’lenmesine sebep olabilir.
– Aynı içeriğe sahip farklı siteler: “Mirror Site” olarak da bilinen bu siteler,aynı ya da büyük ölçüde benzer içeriğin farklı alan adlarıyla sunulmasıyla oluşurlar.Bu tür Web siteleri kullanıcının görüntülemek istediği içeriği her zaman doğru şekilde sunmazlar,genelde bir yazılım indirmek için kullanılan mirror siteler, zararlı içeriğe sahip yazılımları barındırıyor olabilirler.
– URL yönlendirme: Bir sayfada “Bizi Facebook’ta takip edin!” butonuna tıklamanıza rağmen karşınıza farklı çok bir sayfa mı çıkıyor? İşte bu, kötü niyetli yönlendirmeye örnektir.Yönlendirildiğiniz sayfa doğal olmayan trafik meydana getirmekten kişisel bilgilerinizin çalınmasına kadar farklı amaçlar için yayın yapıyor olabilir.
– Gizlenme – Üzerini Örtme: Gizli ve görünmez içerikte olduğu gibi,kullanıcının farklı arama motorunun farklı gördüğü bir sayfa yaratmak buna örnektir.Ayrıca başka bir Web sitesinde yer alan içeriğin kodlarıyla birlikte çalınarak kullanılması ve arama motorlarında ilk sayfaya çıkma çabası da bu durumu örneklemektedir.
Yukarıda yer alan tüm örnekler ve yöntemler,Black Hat SEO’nun bir parçası olarak kullanıldığında,Google Penguen Algoritması tarafından cezalandırılması an meselesidir.Bunun dışında Link profilinizi detaylı olarak incelemezseniz,bir dış müdaheleye maruz kalıp kalmadığınızı fark edemeyebilirsiniz.Bu sebeple sitenizin link yapısını düzenli olarak kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.